Scris de H.

am un business in Romania din 1995, adica de 17 ani. firma noastra se ocupa in mod exclusiv de exportul de servicii IT.

in decursul celor 17 ani, am fost controlati de ministerul finantelor in medie de ca. 3-4 ori pe an (inclusiv garda financiara si controale de TVA, pentru ca in calitate de exportator, compensam TVA de plata cu impozitele pe profit).

ok, am zis, asta este. firmele care aduc valuta in tara sint vaci de muls, deci trebuie sa ne straduim sa facem mult lapte ca sa ne ramana si noua ceva…
per general ne-a si reusit acest lucru, afacerea este stabila, lucrurile merg bine, toata lumea este fericita.

mentionez ca in decursul acestor ani, ne-am platit intotdeauna constiincios darile la stat.
serviciile de contabilitate financiara le-am outsource-uit la o firma de specialitate, ca sa nu am treaba cu controalele obositoare si cu mecanismul spagii.

din cand in cand mai existau si “mici” abuzuri din partea organelor de control. pentru ca daca nu esti dispus sa negociezi si sa dai spaga, se gasesc repede nereguli in contabilitate, la care se aplica amenzi usturatoare.

uneori pe drept, alte ori pe nedrept. in trei cazuri, neregulile constatate nu au avut acoperire legala. prin urmare am contestat rezultatul controlului financiar, procese pe care le-am castigat impotriva ministerului de finante.

este drept, ca procesele au durat in medie 3-4 ani, dar in final le-am castigat pe toate!! asta este, mi-am zis, daca vrei sa faci afaceri in Romania, trebuie sa te obisnuiesti cu practici de genul asta.
pana la urma ce conteaza este ca poti sa-ti castigi dreptatea in instanta daca esti abuzat de institutile statului.
asta a fost pana la sfirsitul anului trecut. 17 ani de coexistenta cu aparatul de muls al statului.

la inceputul acestui an, primim de la finante o decizie de impunere pentru suma 305.000 RON, constituind accesorii penalitati simajorari de intirziere, pentru un impozit neexistent datorat in anul 2007.

in anul 2007 firma noastra a fuzionat cu o alta firma (tot a mea), pe care am preluat-o prin absorbtie. finantele trebuiau sa unifice fisa de platitor de taxe si impozite. firma noastra a preluat datoriile si obligatiile firmei absorbite si acest lucru trebuia sa se revada in fisa noastra fiscala.

unificarea si finalizarea fuziunii s-a facut in 2008, in urma careia am platit tot ce ni s-a calculat si impus la plata. in decursul anilor 2008, 2009, 2010 si 2011, am solicitat de la finante 8 certificate fiscale, toate avand ZERO RON restante si datorii la bugetul de stat.

ok, ne-am zis, de unde atunci aceasta suma de 305.00 RON accesorii? am aflat ca este vorba despre un impozit pe profit al firmei absorbite in 2007 care nu a fost platit si ca aceste sume reprezinta penalitatile de intarziere calculate din 2007 pana acum.

adica s-a trezit probabil cineva la finante dupa un audit intern, ca probabil un functionar care nu mai lucra pe acolo (probabil), nu si-a facut treaba cum trebuie si ca a omis sa ne puna acea suma in decizia de impunere din acel an.

ok, pana la urma pot sa inteleg si asta, cineva a gresit si acum s-a descoperit greseala. platim acel impozit daca din greseala l-au omis, ce sa-i faci, zic eu, asta este.
dar nu merge asa, pentru ca se calculeaza automat si penalitatile de intirziere, ca si cum noi ne-am sustras de la obligatia de plata a acelui impozit. si ca si alea trebuiesc platite…
ok, am zis. pana aici, a fost cu intelegerea mea. avem din nou de a face cu un abuz al finantelor, care incearca sa repare o greseala interna pe banii contribuabilor, silindu-i sa plateasca pentru greseala lor.

stiam ca nici un functionar din institutile statului nu are coaie sa recunoasca sau sa raspunda pentru greselile lui.
asa ca, stiam ce avem de facut: am formulat o contestatie angajand poate cel mai bun avocat in domeniu. pentru ca suma este mare si cazul este delicat.
dupa care, ce crezi ca fac cei de la finante?

ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, sting creantele vechi (acele accesorii, constituite ilegal si pentru care ne judecam cu ei) cu impozite curente pe care le platim lunar, rezultand de aici noi datorii curente la alte impozite si taxe, precum CASuri, impozite pe salarii etc…

din pacate, nu primim somatie de la finante pentru sumele noi datorate. in schimb primim direct executarea silita. si abia dupa aceea la cererea noastra urmeaza si somatia si decizia de impunere aferenta.

greseli grosolane din partea finantelor, greseli de fond, de procedura, de ce vrei tu. in mod normal m-as fi prapadit de ras. pentru ca pe acest fond judecata va fi si mai simpla.

dar a fost de plans, pentru ca dupa cateva zile am primit si instiintarea pentru disponibilizarea sumei executate silit cu ordin de plata in maxim 5 zile. prompt toate conturile bancare de la toate bancile erau proprite primind instiintari si amenintari cu plata de la bancile cu care lucram.

de urgenta, am formulat o cerere de suspendare a executarii silite pe cale de ordonanta presidentiala, caz care se judeca de urgenta in termen de maxim 48 de ore.
din pacate insa absolut toate cererile de suspendare a executarilor silite au fost judecate la foc automat cu usile inchise, cel mai probabil ca au ramas si necitite, pentru ca nici un singur caz nu a fost admis.

era ultimul lucru pe care am putut sa fac pe cale legala, ca sa pot face ceva impotriva acestei executari silite ilegale. insa fara succes…
am ramas blocat cateva zile, pana am facut plata sumelor. pentru ca din pacate am responsabilitatea asupra 170 de angajati si nu puteam sa-mi bag picioarele si sa trantesc firma de tavan si sa-mi bag ceva in statul roman si sa dispar.

asa ca si mine au patit cu siguranta foarte multi intreprinzatori din Romania, cu afaceri functionale.
am auzit ulterior ca absolut toate litigiile firmelor cu statul, au fost executate silit si puse popriri pe conturi. STATUL A PUS SECHESTRU PE BANII FIRMLEOR, si a executat tot ce a putut prinde intr-un timp record.

si ca judecatorii curtilor de apel, au fost indrumati politic sa nu de-a curs la nici o cerere de suspendare a executarilor silite, din motive de interese nationale!!!!

asta pentru ca trebuia sa vina domnii de la FMI si sa dovedeasca ca au in trezorerie banii necesari pentru a finanta marirea de salarii bugetare.
Ungureanu si acum se lauda pe la TV, ca el este cel care a reusit sa aduca bani la buget si ca el a salvat Romania de la faliment!

evident ca ne vom jedeca pe fond in continuare si ca nu ne vom lasa pana nu se face dreptate. si sint convins ca vom castiga procesele cu statul, pentru ca legea este de partea noastra.
si pentru ca vor trece ani de zile pana cand se vor termina. din pacate insa asta insa nu-i va impresiona pe acei functionari publici care ne-au futut si ne-au luat si banii, in numele intereselor nationale!
pentru ca nu vor plati din buzunarele lor, ci tot din banii mei, ai tai si ai tuturor contribuabililor din Romania.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.